Wat is schurft?

Wat is schurft?

Schurft (ook scabiës genoemd) is een besmettelijke huidaandoening die wordt veroorzaakt door de schurftmijt. De schurftmijt is een spinachtig beestje dat je met het blote oog niet kan zien. Het nestelt zich in de huid en graaft gangetjes van 0,5 tot 1,5 cm om er vervolgens
eitjes in te leggen.

Na een paar dagen komen de eitjes uit en zijn de larven van de schurftmijt geboren en leven op de huid. De uitgekomen larven maken kleine gaatjes in de huid of huidplooien om zich te voeden. Larven zijn nog niet volwassen en nog niet geslachtsrijp, dus kunnen nog geen eitjes leggen. 

Schurftmijten voeden zich met huidschilfers.
Buiten het lichaam kan de mijt maar een paar dagen overleven. Blootstelling aan een hoge temperatuur (50˚C) doodt de schurftmijt.

Bij een besmetting is de incubatie tijd is 2 tot 6 weken. Bij een volgende besmetting kunnen klachten van jeuk al na een paar dagen optreden.

Wie kan schurft krijgen?

Iedereen kan schurft krijgen. Momenteel zien we dat het vooral voorkomt bij studenten. Maar inmiddels bereidt t zich ook verder uit. Schurft wordt makkelijk doorgegeven via direct huidcontact langer dan 15 minuten of regelmatig intensief lichamelijk contact. 

Denk hierbij aan mensen die samen onder een dekentje gaan zitten, samen reizen of samen in een bed slapen waar schurftmijt in zit. Het wordt dus vooral overgedragen door lichamelijk contact. Het is ook mogelijk dat het op een stoel in een vliegtuig of een gehuurd wetsuit zit of iets dergelijks. 

In een huis van iemand die besmet is met schurft kunnen levende mijten in meubels zitten met stoffen bekleding. Ook speelt hygiëne en het niet wassen van kleding en beddengoed een rol. Studentenhuizen zijn dan ook vaak slachtoffer van een schurftuitbraak.

Door het schudden van handen kan je geen schurft overdragen, want daar is het contact te kort voor. 

Behandeling van schurft

Je arts schrijft de behandeling voor.  Dit is onder andere 
het insmeren van de huid met een mijt-dodende zalf. Dit gaat vaak samen met medicatie in tablet vorm. Deze behandeling herhaald zich na een week.

Daarnaast is het belangrijk dat je vervolgens niet opnieuw besmet raakt door gebruikt beddengoed, kleding of andere vormen van textiel waar eitjes en mijten in kunnen achterblijven. Dit vereist de nodige voorbereiding. 

Gezien het besmettingsgevaar is het belangrijk huisgenoten en anderen met wie veelvuldig lichamelijk contact is tegelijk mee te behandelen, ook als die nog geen klachten hebben.  

De mijten kunnen nog tot 12 uur na het smeren van de crème  actief zijn, je bent dan dus nog besmettelijk. 
De schurftmijt kan nog voortleven buiten het lichaam.
Van mij krijg je stap voor stap begeleiding om te voorkomen dat je je zelf herbesmet.

Helaas kan je nog lang huiduitslag en jeuk hebben. Dit wordt vanzelf minder, maar het kan een paar weken aanhouden.

Eerdere behandelingen werkten niet?

Helaas is het niet vanzelfsprekend dat de schurft verdwijnt na de behandeling. 
Soms komt het terug. Dit kan komen doordat de behandeling niet 100% waterdicht is geweest. 

Maar gelukkig kan ik je dan helpen!